Blog

Φρόντισε τον οργανισμό σου

Έχεις βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να νιώσεις πως δεν μπορείς να ελέγξεις την επιθυμία σου να πας τουαλέτα; Αντί να προσποιηθείς πως δεν υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσε το γιατρό σου.


Πολλές φορές θεωρούμε πως ένα-δύο ατυχή περιστατικά δεν αποδεικνύουν πρόβλημα υγείας και τείνουμε να τα κρύψουμε περιμένοντας να μην ξανασυμβούν. Για να βεβαιωθείς πως ξέρεις το σώμα σου και τι έχει ανάγκη επικοινώνησε με το γιατρό σου. Με μια απλή διαδικασία πολύ γρήγορα θα ξέρεις αν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα και με ποιες μεθόδους μπορείς να το αναστρέψεις.

Ο γιατρός θα ζητήσει αναλυτικές πληροφορίες:
Πότε εμφανίστηκε η ακράτεια
Με ποια συχνότητα
Τι είδους ενοχλήσεις παρατηρείς
Aν είναι ο προσωπικός σου γιατρός θα συμπεριλάβει το ιστορικό σου στα στοιχεία, δηλαδή γέννες, επεμβάσεις, χρόνιες παθήσεις, κληρονομικότητα.

Η ακράτεια κατηγοριοποιείται σε τέσσερις κύριες μορφές:
Ακράτεια από προσπάθεια
Όταν παρατηρείς ακούσια απώλεια ούρων κατά το περπάτημα, την άσκηση και όταν σηκώνεις βάρος, κατά το φτέρνισμα ή το βήχα και όταν σηκώνεσαι όρθια από καθιστή θέση ή πας να καθήσεις.

Ακράτεια επιτακτικού τύπου
Η ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση που προκαλεί απώλεια ούρων. Μπορεί να ξυπνάς τη νύχτα συχνά για τουαλέτα ή να έχεις το αίσθημα πως πρέπει να ουρήσεις άμεσα.

Ακράτεια μικτού τύπου
Είναι ο συνδυαστικός τύπος ακράτειας και μπορεί να έχει τα συμπτώματα των δύο παραπάνω τύπων, από προσπάθεια και επιτακτική.

Ακράτεια από υπερπλήρωση
Παρατηρείται στις περιπτώσεις που η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει τελείως. Αυτό μπορεί να προκαλείται είτε από κάποια νεφρική δυσλειτουργία είτε από την απόφραξη της ουρήθρας.

Όσο πιο νωρίς αντιμετωπίσεις το θέμα της ακράτειας τόσο περισσότερες επιλογές θεραπείας έχεις και είναι σαφώς πιο εύκολο να ανακόψεις μια πορεία που θα σε φέρνει σε δύσκολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τις νέες μεθόδους που ακολουθούν αποκλειστικά εξειδικευμένοι γιατροί μπορείς να δώσεις λύση στην απώλεια ούρων χωρίς να ταλαιπωρηθείς. Η κολποπλαστική και το Vagitense είναι δύο αποτελεσματικές επεμβάσεις που διορθώνουν το εύρος του κόλπου και σταματούν την ακράτεια, μαζί και τα παράπλευρα ζητήματα που αυτή επιφέρει. Το πιο σπουδαίο και με τις δύο αυτές επιλογές θεραπείας είναι πως γίνονται με Lazer άρα χωρίς ολική νάρκωση, νυστέρι και ράμματα. Ως αναίμακτες επεμβάσεις χρειάζονται ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας και δεν προκαλούν την κόπωση και τον πόνο του κλασικού χειρουργείου, ούτε σε απομακρύνουν από τους κανονικούς σου ρυθμούς.